Tractor Sterrit 2016 door modder Berenkuil

LIEVELDE – Ronkende motoren en opspuitend zand op het MACL circuit zoals gebruikelijk op een normale zaterdagmiddag. Op een afgeschermd deel van het circuit diepe sporen die tijdens de Zwarte Cross nog zeldzaam zijn. Sporen van trekkerbanden en de geur van losgereten zand. Liefst 194 tractoren, waaronder 30 oldtimers, doen het circuit aan, als onderdeel van de Tractor Sterrit, georganiseerd door de Stichting Tractor Sterrit Team Lievelde (TSTL). Een mooi plaatje, de rij tractoren die zich pruttelend door de bossen begevend een weg baant naar het stukje crossterrein dat bereden dient te worden. Eén voor één betreden ze de piste. Direct al dient een bult opgereden te worden, die niet door iedereen met gemak genomen wordt. “Ie mot wal bedenken dat de meesten nog nooit met ne trekker een bultjen oaver bunt ereden,” neemt een toeschouwer het op voor een vrouwelijke bestuurder die zichtbaar veel moeite heeft de zandhelling op te rijden. “Ze könt wat oet prakkezeren,” lacht de man. De tractoren die de helling oprijden zorgen voor een amusant stukje vermaak.

Spektakelstuk

Nadat de deelnemers zich over een parcourtje door bomen gewurmd hebben, wacht de toeschouwers een spektakelstuk. De tractoren dienen alle door de befaamde Leeuwenkuil te rijden,waar een grote plas water in staat. De rode en groene monsters begeven zich met de spreekwoordelijke ‘twee vingers in de neus’ door de waterplas. Het opspattende water zorgt voor een spectaculair schouwspel. Degenen die hun McCormick of John Deere in de was hebben gezet om te showen met hun pronkstuk hebben dit deels voor niets gedaan, maar niemand die erom treurt. Het opspattende modderwater geeft duidelijk een kick. Tussen de blazende motoren is plotsklaps het gegil van een vrouw hoorbaar. Het betreft de gil van een vrouwelijke duopassagier op een tractor die aanstalten maakt de kuil in te rijden. Nog snel stopt ze haar mobieltje achter haar bh, als ze tevergeefs nog “Wacht effen” roept. De man geeft echter geen gehoor en geeft nog eens extra gas. Hoe harder ze gilt, hoe breder de grijns van de man achter het stuur. Ze houdt het ogenschijnlijk droog als de man zich weer op het droge begeeft en zijn route vervolgt.

Trekkerbal

Menno Bonenkamp van de organiserende TSTL kijkt het schouwspel tevreden aan. “Mooi hoe de deelnemers reageren op de route en het stukje Schans. We proberen altijd een leuke route uit te zetten. De oldtimers rijden dertig kilometer, ‘de hoge gieringklasse’ vijftig en de ‘lage giering’ veertig. Van hieruit gaat het nog richting Overkamp Meddo waar ze door een hal heen rijden en er is een tussenstop bij Hulshoff aardappelen in Zwolle. En dan vanavond naar het Trekkerbal met Bökkers. We hopen op 800 man, maar 1000 kunnen er in.”

Bron: De Elna Tractor Sterrit 2016 door modder Berenkuil

Menu