170 deelnemende tractoren 2015

LIEVELDE – Bij Groot Zevert aan de Ringweg in Beltrum een primeur afgelopen zaterdag op 22 augustus 2015. Een file van tientallen tractoren, die geduldig wachten op hun beurt om hun kunstje te mogen doen: het balanceren op een uit staalplaten bestaande wip-wap-constructie. “Deelnemers krijgen dertig seconden de tijd om de trekker op plaat te laten balanceren. Een zware opgave,” weet Sven Klein Avink inmiddels, na het bijhouden van de tijden van vele tientallen deelnemers.

Toch zijn het enkelen die het lukt, zoals Roy Wopereis na 25 seconden, of Bas Oosterholt na 12 seconden zelfs al. Niemand die het sneller lukt. Ook de dames Melynn Bleumink uit Lievelde, met Mannie Domhof als passagier, lukt het niet. Lynn is iets te onstuimig en trekt volgens een omstander ‘iets te noks op.’ Met een doffe knal kantelt de plaat al snel. Melynn kan er wel om lachen. Met een gulle lach vervolgt ze haar weg.

Organisator Bart Oosterholt kan tevreden zijn. De Tractor Sterrit is inmiddels enorm populair. Op de tractoren enkel trotse bestuurders, al dan niet voor een dag. “We hebben zo’n honderdzeventig deelnemende tractoren in de drie klassen; Hoge giering klasse, Lage giering klasse en Oldtimer klasse. Er zijn zelfs deelnemers uit België en Drenthe. We zijn tevreden over de deelname. Er waren er een paar die afgemeld hebben omdat ze het land los hebben liggen en daar dus aan het werk moeten, maar er zijn er ook nog een aantal op het laatste moment bij gekomen.”

‘Leefhebberi’je’

De sterrit voert hoofdzakelijk door Oost Gelre en een stukje Beltrum, de eigen omgeving. Genieten geblazen voor de deelnemers, allen ware liefhebbers. Glimmend van trots zitten ze op hun al net zo glimmende ‘beestjes.’ Zo ook Wilfried Krabben uit Groenlo, met zijn McCormick uit 1970. “Ik heb um ekoch as old iezer, en helemoal oet mekare ehaald. ‘t Is pure leefhebberi-je da’k met doo. Hee dut ‘t nog prima. Ok met ‘t wark thoes.”

Als de tractoren terugkeren en er met volle tevredenheid wordt teruggekeken op een mooie tocht met prachtig weer, maakt eenieder zich op voor het Trekkerbal van dezelfde avond. Hier ook een grote belangstelling. “Er zijn 400 bezoekers geweest. Het is perfect verlopen. Ja, het was een prachtige dag,” kijkt Bart Oosterholt terug op de derde editie van de Tractor Sterrit.

Uitslagen

Winnaars Hoge giering klasse: Pieter Adema en Janine Gebbink; Lage giering klasse: Bas Oosterholt en Lieke Eggink; Oldtimer klasse: Cas Ekelhof en Iris klein Avink. Winnaar Gouden Wisselgewicht: Niels Wolterink.

Bron: De Elna 170 deelnemende tractoren aan Tractor Sterrit in Lievelde

Menu